Acradac EMC Elektromagnetische Compatibiliteit

Waarom een meerdaagse cursus niet werkt

- Te veel informatie tegelijkertijd


Acradac EMC Elektromagnetische Compatibiliteit

Het gebeurt nogal eens dat er enkele mensen van een ontwikkelafdeling naar een meerdaagse EMC-cursus worden gestuurd, met de gedachte dat die dan de EMC-kennis opdoen en daarna collega's kunnen helpen met EMC-zaken. Het volgende bijna helemaal waargebeurde verhaal toont aan dat de praktijk toch een stukje weerbarstiger is:

Een bijna helemaal waargebeurd verhaal:

- Jan, ik wil aan de lay-out van de PX-3 beginnen, maar ik weet niet zo goed wat ik aan EMC moet doen. Weet jij wie me daarbij kan helpen?

- Dan moet je bij Peter zijn, die heeft laatst een hele week zo'n EMC-cursus gedaan. Die weet er nu alles van.

(loop, loop, loop...)

- Peter, jij hebt die EMC-cursus gedaan, kun je mij met de lay-out van de PX-3 helpen om te zorgen dat die EMC-goed wordt?

- Ja, hallo, daar heb ik nu echt geen tijd voor, ik moet nog een rapport afmaken voor morgen, volgende week ben ik op reis en ik heb, geloof ik, nog pakkum beet 50 e-mails openstaan. En je bent nu al de vierde die komt vragen om te helpen, alsof ik verder niks te doen heb. Daar staat de map, kijk maar of je er iets mee kunt. En het was echt wel een interessante cursus, hoor, maar ik heb in 5 dagen zoveel informatie gekregen dat ik het meeste al weer vergeten ben. Bovendien, als je een week weg bent, moet je maar weer zorgen dat je met je gewone werk bijkomt, dus ik heb ook geen tijd gehad om er nog eens naar te kijken. Maar verder wel een goeie cursus, moet je ook maar eens volgen.

Je begrijpt dat het totale resultaat van zo'n cursus eigenlijk nul is. En als Peter dan al tijd heeft om iemand te helpen, krijg je ook nog eens het volgende:

- Als niet iedereen voldoende EMC-basiskennis heeft ...


Acradac EMC Elektromagnetische Compatibiliteit

- Peter, kun jij even meekijken, ik heb, denk ik, een EMC-probleem. Als ik die extra voeding aanzet, reset mijn micro-controller.

- Ja, dat is goed, maar wat heb je zelf al gedaan? Heb je al gekeken of je geen grote lus hebt gemaakt met je reset circuit? Of dat de common mode stroom van je schakel-FET van de voeding niet toevallig langs je micro-controller loopt.

- ... eh, wat bedoel je?

- Nou, precies wat ik zeg.

- ... eh, ik heb eigenlijk geen idee waar je het over hebt.

- Zucht!!!!!!!!!!!!!!!!

Zolang niet iedereen een voldoende basiskennis heeft van Elektromagnetische Compatibiliteit blijft communicatie moeilijk. Het werkt simpelweg niet om slechts enkele mensen naar een EMC-cursus te sturen. EMC is een fundamenteel onderdeel van de elektronica en die kennis moet iedereen hebben.

Daarom geeft Acradac de EMC-training op een andere manier...


...lees hier meer over de Acradac EMC-opleiding >>>